Lynghaugparken - Blågrønn transformasjon på stedets premisser

Historien om Lynghaugparken går tilbake til utbyggingen av Fyllingsdalen på 60-tallet, da deler av Sælenvassdraget ble lagt i rør for å gi plass til den nye bydelen rett sør for Bergen sentrum. De tre bekkene som rant sammen ved Lynghaugtjørna forsvant, og parken ble etablert som rekreasjonsområde for innbyggerne i Fyllingsdalen.
Rørlegging av bekker ble den gang sett på som rasjonell og progressiv byutvikling, mens vi i dag har andre verdier når det kommer til hvordan vi former våre omgivelser. Når Curve Studio i samarbeid med Norconsult utformet transformeringen av Lynghaugparken var visjonen å generere mer aktivitet i parken, og samtidig bidra til økt biologisk mangfold og naturopplevelser.
Heller enn en total omveltning på jakt etter nye kvaliteter, ble utgangspunktet å løfte frem og forsterke det eksisterende - så vel over som under bakken. Kombinert med bekkeåpningen som det førende helhetsgrepet, gjordes målrettede punktinnsatser som med enkle grep løftet parkopplevelsen over det hverdagslige.
Den gjenåpnede bekken fikk en naturlik, biotopmessig utforming, som med sin varierte kurvatur og frodige kantvegetasjon tilfører kvaliteter for både dyreliv og parkbesøkere. En viktig del av prosjektet var også å tilrettelegge for muligheten å komme helt ned til vannet og oppleve denne naturen på nært hold. Det tidligere utilgjengelige Lynghaugtjørna har nå fått sin egen «forskningsbrygge», utarbeidet i samarbeid med den nærliggende skolen, og plassert slik at den ikke forstyrrer det rike fuglelivet ved vannet.
I tillegg til flere nye oppholdsplasser, omfatter transformeringen også en større skatepark, utformet for å passe like bra for nybegynnere som for de mer erfarne. Det ble tatt designmessige grep for å tilpasse parken også til sparkesykler, og anlegget er raskt blitt populært både blant byens skatere og ivrige sparkesyklister i alle aldrer. Skateanlegget glir inn som en naturlig del av den grønne parken, og utformingen er nøye tilpasset det eksisterende terrenget med sine mange små nivåforskjeller.
Gjennom en kombinasjon av drastiske designgrep og nennsom tilpasning til det eksisterende, løfter oppgraderingen Lynghaugparken inn i vår tid. Tiden for de nye store parkene og byrommene er kanskje forbi, men gjennom tilpasninger, justeringer og forbedringer av det eksisterende kan vi skape fremtidens grønne byutvikling.