For et aldersvennlig samfunn

Curve Studio har sammen med Local, Insam og Verdighetssenteret utarbeidet en mulighetsstudie for hvordan Rana kommune kan utvikles i retning av et aldersvennlig samfunn. Rana vil i årene fremover oppleve en økt andel eldre, og grunnet kommunens storstilte industrietablering på 1950- til 70-tallet angir SSBs framskrivinger at Rana vil oppleve eldrebølgen før landet som gjennomsnitt. Allerede i 2023 var andelen eldre over 65 år høyere enn andelen unge under 19 år. Kommunen har derfor satt i gang et omfattende arbeid for å tilpasse tjenestene til fremtidige behov, og mulighetsstudien er et viktig ledd i arbeidet med å utarbeide en strategi for framtidige helse- og omsorgstjenester.

Ingen objekter funnet.

Med utgangspunkt i areal- og boligutvikling i bydelen Ytteren straks nord for bykjernen, analyserer mulighetsstudien hvordan området kan videreutvikles i et 30-årsperspektiv for å bidra til et aldersvennlig samfunn i Rana. En omfattende medvirkningsprosess, basert på stegvis utforming av både overordnet strategi og konkret prosjekt, resulterte i et samlet grep for langsiktig utvikling av bygningsmasse og uteområder. Studien ser også nærmere på forventede behov for kompetanse og bemanning i fremtiden, og hvordan den fysiske utformingen kan bidra til en hensiktsmessig bruk av personell.

Forslagene i mulighetsstudien omfatter blant annet nye fasiliteter for sykehjem, bosenter og omsorgsboliger samt en miks av generasjons- og studentboliger. Et felles aktivitetshus knytter de ulike delene av programmet sammen, og blir hjertet i bydelen. Hele anlegget gis en parkmessig utforming med opplevelseskvaliteter gjennom hele året. Det grønne blir limet som binder minisamfunnet på Ytteren sammen, og skaper en helhet basert på felleskap, gode møteplasser og muligheter til aktivitet uavhengig av alder og funksjonsevne.

Ingen objekter funnet.